Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Εισαγωγικό σημείωμα προς αναγνώστες του παραμυθιού


«Ο Δικαιωματούλης και το μαγικό φίλτρο της  Αγάπης»

 Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Ξεκίνησε αρχικά, από την ανάγκη μας να μιλήσουμε με απλό και βιωματικό τρόπο στους  μαθητές μας για τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Teachers4 Europeπου υλοποιήθηκε στις τάξεις  μας και σημείωσε σημαντική διάκριση. Το πρόγραμμά μας εντάχτηκε, επίσης, στη δράση της Unicef «Σχολεία, Υπερασπιστές Παιδιών»,  αλλά και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinningTα παιδιά είναι οι πρώτοι φορείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πρώτοι παραλήπτες της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Ευελπιστούμε ότι μέσω της εκπαίδευσής τους, θα προκύψουν αυριανοί ενεργοί πολίτες, που θα γνωρίζουν και θα προασπίζονται τα δικαιώματά τους, θα διαθέτουν ενσυναίσθηση,  αλλά και σεβασμό στα δικαιώματα των συνανθρώπων τους. 
Το βιβλίο  που  έχετε στα χέρια σας   αποτελεί ένα εκπαιδευτικό υλικό για κάθε γονιό ή εκπαιδευτικό που επιθυμεί να ασχοληθεί με τα «Παιδικά Δικαιώματα». Περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος, το μουσικό παραμύθι με τα μελοποιημένα τραγούδια της ιστορίας μας(συνοδευτικό CD). Στο δεύτερο μέρος, περιλαμβάνονται φύλλα δραστηριοτήτων, που επιδιώκουν «πολυτροπικά» τη διαθεματική προσέγγιση των παιδικών δικαιωμάτων, αξιοποιώντας κατά το δυνατό και το μουσικό μας παραμύθι. Ελπίζουμε ότι θα βρει εμπνευσμένους αποδέκτες που δεν θα σταθούν  στην  απλή μετάδοση γνώσεων, αλλά κυρίως θα επιδιώξουν την αλλαγή στάσεων των μαθητών τους.  Μπορεί τελικά η εκπαίδευση να αλλάξει τον κόσμο!
    Το σημείωμα αυτό οφείλει να κλείσει με τις ευχαριστίες μας προς τους μαθητές μας, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα και μας ενέπνευσαν να δημιουργήσουμε το μουσικό παραμύθι μας, καθώς και τους γονείς τους που υπήρξαν αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια. Τέλος, πολλές ευχαριστίες σε όλες τις νηπιαγωγούς από την Κύπρο(Στ΄Νηπιαγωγείο Αγλαντζιάς Λευκωσίας) και τη Φλώρινα(8ο,11ο και Νηπιαγωγείο Βεύης), οι οποίες πήραν μέρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning, εφάρμοσαν καινοτόμες δραστηριότητες, δοκίμασαν και δοκιμάστηκαν, επηρέασαν και επηρεάστηκαν και με μεράκι προχώρησαν μαζί με τα παιδιά στο ζητούμενο των Παιδικών Δικαιωμάτων.
Οι συγγραφείς
                 
Στέλλα Μαβίδου, Νηπιαγωγός
Μαρία Θεοχάρη, δασκάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου